10 KHASIAT DAN KELEBIHAN BUAH AVOKADO
Pokok avokado atau nama saintifiknya persea Americana mempunyai zat
khasiat yang dikatakan mampu merawat dan mencegah pelbagai penyakit
daripada masalah penglihatan, penyakit jantung sehinggalah kepada
masalah obesiti. Pokok avokado dikelaskan dalam tumbuhan berbunga
keluarga Lauraceae. Ia adalah sejenis pokok saka yang menghasilkan buah.
Buahnya berbentuk bujur dan kulit buah berwarna hijau berkilat. Isi
buahnya pula berwarna kuning cair dan mempunyai biji yang agak besar di
tengah. Daun pokok avokado mempunyai hujung yang runcing.
Pokok avokado berasal dari Mexico dan Amerika Tengah. Kini, buah avokado
ditanam di negara-negara seperti Afrika Selatan, Australia dan New
Zealand. Buah ini dikategorikan dalam beberapa jenis seperti bacon,
fuerte, gwen, hass, penkerton, reed dan zutano. Bahagian yang digunakan
untuk tujuan perubatan adalah daun, buah, kulit kayu dan biji.
Buahnya amat berkhasiat kerana mengandungi protein, zat besi, fosforus,
kalsium, sodium, potasium, vitamin A, vitamin C, naisin dan riboflavin.
Buah avokado adalah salah satu buah yang dicipta dengan pelbagai khasiat
yang memberi banyak kebaikan kepada tubuh manusia. Jadi, kita
disarankan seperti dalam piramid makanan yang seimbang untuk lebihkan
pengambilan buah dalam kehidupan kita. Mari lihat apa 10 khasiat dan kelebihan memakan buah avokado yang boleh diperoleh dari memakan buah ini.
10 Khasiat Dan Kelebihan Memakan Buah Avokado
1) Mengawal tekanan darah
Avokado merupakan sumber besar kalium , yang membantu dalam mengawal paras tekanan darah.
2) Menggalakkan kesihatan mata
Avokado adalah sumber lutein karotenoid yang sangat baik, dimana ianya
adalah untuk membantu melindungi mata daripada daripada katarak.
3) Melindungi daripada kanser
Banyak kajian telah menunjukkan bahawa avokado boleh menghalang
pertumbuhan kanser prostat dan juga berkesan dalam mencegah kanser
payudara.
4) Menyembuhkan nafas berbau
Avokado adalah salah satu pencuci mulut yang terbaik secara semula jadi
dan bertindak untuk melawan daripada nafas berbau. Ini kerana ia
membersihkan usus yang merupakan punca sebenar nafas berbau.
5) Ciri-ciri anti -penuaan
Avokado kaya dengan antioksida dan bermanfaat dalam mencegah gejala
penuaan. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun , melambatkan proses
penuaan, dan menggalakkan sistem saraf yang sihat.
6) Penjagaan Kulit
Minyak avokado ditambah dalam bahan pembuatan kosmetik kerana
keupayaannya untuk menyuburkan kulit dan membuat kulit anda bercahaya.
Ia juga membantu dalam merawat penyakit kulit yang menyebabkan kemerahan
kulit.
7) Berat badan
Avokado mempunyai 200 kalori bagi setiap 100 gram. Biasanya ,
buah-buahan mempunyai kira-kira 60-80 kalori bagi 100 gram. Oleh kerana
jumlah yang tinggi kalori, avokado adalah makanan yang terbaik bagi
orang-orang yang ingin menambahkan berat badan. Avokado adalah sumber
kalori yang sihat , tidak seperti lain-lain makanan kalori yang mungkin
mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan.
8) Mengekalkan kesihatan jantung
Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal
tahap homocysteine . Tahap homocysteine dikaitkan dengan peningkatan
risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation,
dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan jantung yang
sihat.
9) Vitamin E Powerhouse
Avokado adalah buah yang terbaik sumber vitamin E, vitamin yang penting
yang melindungi daripada banyak penyakit dan membantu mengekalkan
kesihatan keseluruhan.
10) Mengandungi banyak vitamin
Mengandungi vitamin A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C dan E
serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink,
selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.
No comments:
Post a Comment