Monday, 14 December 2015

Resepi Kapurung Makanan Khas Palopo, Sulawesi Selatan 

Kapurung adalah makanan khas masyarakat Palopo, Selawesi Selatan. Makanan ini sering menjadi juadah santapan masyarakat Palopo. Di Sabah, makanan ini juga dikenali sebagai Kapurung oleh orang berbangsa Bugis Palopo. Masyarakat di bahagian utara Sabah turut menggemari makanan ini yang dikenali sebagai Ambuyat. Makanan ini sebenarnya hampir sama namun cara hidangan nya yang berbeza. Bagi suku kaum Bugis biasanya dihidangkan dengan cara mencampurkan semua bahan yang diguna sekaligus sebelum dimakan. Namun berbeza dengan masyarakat Sabah di bahagian utara yang akan menikmatinya secara berasingan.

 
Kapurung adalah makanan khas di Sulawesi Selatan atau lebih tepatnya hanya ditemukan di Kota Palopo dan Kabupaten Luwu, Sulawesi Selatan. Bagi anda orang jawa memang jenis makanan ini sangat asing namun bagi anda yang ingin tahu bagaimana rasanya makanan berbahan dasar sagu atau tepung kanji ini maka kapurung adalah makanan yang patut untuk dicuba.

Bahan-Bahan :
  • Sagu asli dari pohonnya dan masih segar (kalau tidak menemukan sagu asli yang langsung dari pohonnya, boleh menggunakan sagu Tani yang dapat diperoleh di pasaran atau boleh juga menggunakan tepung kanji)
  • Aneka sayuran (kangkung, bayam, kubis, paku pakis,terung kacang panjang jagung manis muda, pisang mentah(ditumbuk),bunga pisang (jantung pisang) mengikut kegemaran masing-masing
  • Buah Tomato (untuk dijadikan sambal)
  • Mangga muda dihiris
  • Cabai merah 
  • Ikan segar (jenis ikan adalah mengikut citarasa)
  • Udang
  • Bumbu/Bahan2:
  • Kacang tanah goreng 4 sendok makan
  • Garam
  • Bawang putih
  • Penyedap rasa/masako
  • Cabai merah besar dipotong miring
  • Asam 
  • Sambal
  • Tomato
  • Cabai merah
  • Jus limau
  • Semua bahan ditumbuk hingga halus
Cara Membuat Resep Kapurung :
  1. Rebus semua sayuran hingga lunak, toskan
  2. Buat kuah ikan: Rebus ikan (lebih kurang macam ikan masak kunyit), tambahkan satu sendok teh garam. Pisahkan ikan dan air rebusan ikannya
  3. Pisahkan duri ikan dan dagingnya, lalu daging ikan dicarik-carik kasar dan dicampur kembali dengan kuah ikan. Tumbuk kacang goreng, bawang putih, garam sampai halus Campurkan bahan dalam kuah ikan. Masukkan cabai merah besar yang diiris menyerong. Tambahkan penyedap rasa sesuai dengan  selera. Rebus kuah ikan hingga mendidih
  4. Buat bola-bola sagu: Pastikan alat memasak bersih. Apabila menggunakan sagu segar yang dijual penduduk yang memakan sagu, pastikan sagunya benar-benar segar, bukan sagu yang sudah rosak, karena nanti hasilnya akan berwarna kemerah2an. Pada kebiasaannya, tepung kanji juga akan digunakan.
  5. Sediakan 1 gelas tepung sagu, larutkan dalam 2 gelas air. (kuantiti tepung adalah mengikut banyak mana kapurung yang hendak dibuat)
  6. Didihkan air
  7. Larutkan sagu atau tepung kanji tadi
  8. tuangkan air yang telah mendidih ke dalam larutan tepung sehingga sagu tadi masak.
  9. Siapkan air suam di periuk yang berasingan
  10. sagu yang telah masak akan dibulat-bulatkan menggunakan chopstick dan di masukkan ke dalam periuk yang berisi air suam tadi agar tidak melekat.
  11. Lakukan hingga seluruh adunan sagu habis
  12. Toskan bola-bola sagu
  13. Masukkan bebola sagu tadi ke dalam adunan bahan yang telah dididikan. 
  14. Tambah perasa mengikut selera jika perlu
  15. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment